Bio Energie Instituut

Architectuur in harmonie met de natuur

House-Marin-California-Evening-Lighting

19

nov 14

0

Trias EnergeticaAls je een nieuw huis bouwt, is dat eigenlijk een uitgelezen kans om je ecologische voetafdruk tot een minimum te beperken. In een wereld van ongebreidelde koolstofuitstoot en smeltend poolijs is het toch hoopvol vast te stellen dat duurzaam bouwen “big business” is. Vaak wordt daarbij uitgegaan van het principe van de Trias Energetica, een driestappenplan voor een energiezuinig ontwerp.

1. Voorkom verspilling, beperk de energievraag

Het is eigenlijk heel logisch, maar de eerste regel zegt: verbruik niet meer energie dan nodig is. Door gevels en daken goed te isoleren bespaar je al aanzienlijk op de verwarmingskosten. Ook de vorm van het huis kan hier een rol spelen. Een compacte woning in de vorm van een vierkant is veel energiezuiniger dan een rechthoekig huis. Verder kun je met kleine dingen al een groot verschil maken. Kiezen voor LED verlichting in plaats van TL geeft je niet alleen dubbel zoveel branduren, het verbruik is ook veel lager. En in een perfect geïsoleerd mini-ecosysteem geeft LED verlichting ook minder warmte af die dat evenwicht kan verstoren.

2. Gebruik duurzame energie

Maximaal profiteren van zon, wind of water is niet alleen natuurvriendelijk, het is ook goed voor je portemonnee. Zonnepanelen of een windmolen om elektriciteit op te wekken, een zonneboiler op je dak voor warm water, ze maken allemaal gebruik van energiebronnen die nooit op kunnen geraken en waar je met een eenmalige investering op termijn veel voordeel uit kan halen.

Een andere ingenieuze manier om de energierekening laag te houden is gebruik te maken van de warmte die in de bodem zit. Huizen die in de flank van een heuvel worden gebouwd, worden op geheel natuurlijke wijze geïsoleerd en verwarmd. Een voorbeeld hiervan is het heuvelhuis van Bill Gates in Amerika.

3. Indien nodig, gebruik fossiele brandstoffen zo efficiënt mogelijk

En als het echt niet anders kan, gebruik fossiele brandstoffen dan op een efficiënte manier. In plaats van een traditionele verwarmingsketel kun je bijvoorbeeld een condenserende ketel laten installeren. Die werkt op een veel lagere watertemperatuur en verliest dus ook minder warmte aan de ruimte waarin hij staat. Een hout- of pelletkachel met hoog rendement is ook een prima alternatief.

Maar duurzaam wonen is iets waar je zelf dagelijks aan kunt bijdragen. Elektrische toestellen uit zetten, de verwarming een graadje lager, alle kleine beetjes helpen voor een lagere energiefactuur en een hoger milieubewustzijn.