Bio Energie Instituut

Een bio-crematie: hoe werkt dat?

resomator

04

okt 14

0

Naast de keuze uit een biologische kist of een natuurbegraafplaats is er in de toekomst ook de keuze voor een bio-crematie. Wat is het en hoe werkt het?

Resomeren…

Resomeren is de officiële benaming voor een bio-crematie. Waar bij het cremeren een lichaam wordt verbrand, wordt bij het resomeren een lichaam als het ware opgelost in een vloeistof. Het resomeren zelf is veel vriendelijker voor het milieu omdat het minder energie kost.

 

“In Amerika blijkt dat consumenten het water van resomeren vriendelijker vinden dan het vuur van een crematie, of de aarde van een begrafenis”

Hoe gaat dit dan in zijn werk?

Een lichaam wordt in een resomator gelegd, een soort couveuse. Vervolgens wordt een vloeistof in de resomator gedaan. De vloeistof bestaat uit water en kaliumhydroxide (een zuur) en is tussen de 150 en 180 graden. Door de vloeistof lost het weefsel op en blijven alleen de beenderen over. In een speciale vermaling molen worden de overgebleven botten vermalen tot een wit poeder. Dit kun je in een urn doen, net als bij een ‘echte’ crematie.

Resomeren

Wanneer ook in Nederland?

Tot nu toe mag deze manier van cremeren enkel nog in enkele staten van de Verenigde Staten. De Tweede Kamer is echter bezig met een voorstel voor een wetswijziging waardoor dit ook in Nederland mogelijk is. Ook bij onze zuiderburen België is men bezig met een soortgelijk voorstel.