Bio Energie Instituut

Een groene en biologische uitvaart is tegenwoordig mogelijk

return-to-sender

10

nov 14

0

Groen leven kan op allerlei manieren, steeds meer mensen scheiden afval, laten vlees af en toe staan en kiezen graag voor een duurzame vorm van energie. Maar deze lijn doortrekken het graf in, dáár zijn de mogelijkheden nog maar in beperkt. Hoe kunnen we er nu voor zorgen dat iets natuurlijks als de dood zo min mogelijk schade met zich meebrengt?

Karton, ananas en e-mail

Een biologisch afbreekbare urn, of een ‘fair trade’-kist gemaakt van karton of geteelde gewassen zoals bamboe, wilde ananas of wilgenteen? Welke vorm van uitvaart daadwerkelijk beter is voor het milieu hangt nog af van verschillende factoren, maar of je nu voor de crematie of voor de begrafenis kiest, de ceremonie-aankondigen kunnen in ieder geval online verstuurd worden in plaats van afgedrukt op papier (hoewel dit voor velen nog even wennen zal zijn). De koffietafel kan vervolgens biologisch (en vegetarisch) zijn, op loopafstand van de plaats waar de dienst gehouden werd.

return-to-sender

Goed voor het milieu, goed voor de portemonnee

Deze maatregelen zorgen er niet alleen voor dat je op het eind je allerlaatste steentje nog bijdraagt, ook zijn biologische maatregelen vaak veel goedkoper. Een houten kist is veel duurder dan een kartonnen, en een graf zonder groot grafmonument bespaart je bovendien flink wat euro’s. Daarbij kun je tegenwoordig op veel plaatsen oudere, verlopen graven ‘hergebruiken’, en bij bijvoorbeeld Natuurbegraafplaats Den en Rust hoeft minder diep gegraven te worden.

De laatste eer

De Laatste Eer in Delft zette in 2009 de eerste stappen in Nederland op het gebeid van groene begrafenissen en crematies. Het multifunctionele gebouw van de uitvaartvereniging bestaat uit natuursteen, waarin de ruimtes op temperatuur gehouden worden door de energie van het crematorium te gebruiken.

 

In Nederland zien we dat de belangen van de overledene steeds vaker centraal staan bij uitvaartplechtigheden, waardoor afscheidsdiensten veel persoonlijker lijken te worden. Zorg er daarom nu voor dat ook jouw omgeving op de hoogte is van jouw (groene) waarden en de toenemende mogelijkheden hierin. Op het filmpje hieronder is een begrafenis te zien op een natuurbegraafplaats. Deze is volledig in scene gezet maar geeft wel een goed beeld van het idee.